Hoeveel licht (lumen) heb ik nodig boven mijn eettafel?

Heb je net je woonkamer opnieuw ingericht en ben je op zoek naar een mooie lamp boven de eettafel? Je hebt waarschijnlijk opgemerkt dat je ook het licht in de ruimte wilt veranderen. Voor iedere ruimte heb je weer ander licht nodig. Ook in een ruimte zelf heb je op verschillende plekken ander licht nodig. Heb je een open keuken? Dan heb je waarschijnlijk al gezien dat het licht in de keuken een stuk feller is dan in het zitgedeelte. Eén van het bekendste soorten licht die tegenwoordig veel gebruikt wordt is ledverlichting. Ledverlichting heb je in verschillende soorten en maten. Je kunt hiermee de correcte sfeer creëren in iedere ruimte. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Wattage of lumen?

Per ruimte is het belangrijk dat je weet welk soort en hoeveelheid verlichting je gebruikt. Iedere ruimte wordt anders ingedeeld en wordt met een ander doel gebruikt. Denk in een woonkameer aan een eettafel en een salonhoek. Voordat we hier dieper op ingaan is het belangrijk het verschil in termen te weten. Bij ledverlichting wordt er niet gekeken naar het wattage van de lamp, maar naar het aantal lumen van de lamp. Deze fittingset met 3 fittingen geeft voldoende licht voor boven een eettafel. Een zithoek en een eetkamer in de woonkamer hebben afzonderlijke functies. In de zithoek ontspan je en heb je geen fel licht nodig. Boven een eettafel heb je meer lichtintensiteit nodig, omdat hier meer handelingen gebeuren. Afhankelijk van de vorm van je eettafel kun je kiezen uit een ronde of een lange lamp. Het hoeveelheid licht die je hierdoor laat verspreiden wordt ook aangepast door de omgeving. Je kunt voor de eetruimte uitgaan van een lichtintensiteit tussen de 500 en 850 lumen.

Hoeveel lumen nodig in badkamer of slaapkamer?

Zoals eerder vermeld zijn er plaatsen in je huis waar meer licht vereist is en plaatsen waar je minder licht nodig hebt. De plaatsen waar je minder licht nodig hebt kun je opvullen met sfeerverlichting. Enkele voorbeelden zijn: een staande lamp in een salonhoek, een tafellamp naast je nachtkastje of slaapkamerlicht wat je kunt dimmen.

Wanneer je kijkt naar hoeveel lumen je nodig hebt in je slaapkamer moet je eerst weten of je er een bureau gaat plaatsen. Met een bureau in de slaapkamer heb je al meer licht nodig. Als het alleen een slaapkamer is, is 400 tot 850 lumen voldoende.

In de badkamer heb je veel licht nodig. Hier verricht je je hygiënische taken en daarom heb je het juiste licht nodig. Je kunt denken aan een lichtintensiteit van maximaal 850 lumen in totaal. Per persoon verschilt het voor welk soort lichtpunt je kiest. De een vindt één lichtpunt voldoende, maar vaak combineren mensen dit met een plafondlamp en wat inbouwspots.

De waardering van delampjesfabriek.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.6/10 gebaseerd op 947 reviews.